sök taxi

"beräknar och jämför taxipriser för just din resa!"

Stad:
Från:
Till:
Tid: :
Biltyp:

Taxiblogg

sök taxi
Bli fan av iqtaxi.se på facebook

SVENSKA TAXIMORD 1925 FÖRSTA MORDET

Det har begåtts runt 20 stycken kända mord på taxichaufförer under 1900 talet tills nu och här tänkte jag skriva lite om de olika vansinnesdåden… Vi börjar 1925

Natten mellan den 24 och 25 september 1925 mördas taxichauffören Carl Hugo Svensson som arbetar för Lillebil Taxi, i samband med en körning han fått i Nacka Stad som det hette då. 2 män kliver in i bilen.

Körningen går mot den lilla Söderbysjön som ligger i södra Nacka i jämhöjd med Bagarmossen. Meningen var att möta upp en kumpan som kommit med båt från Finland fullastad med smuggelsprit. De stannar vid ”korset”, en avtagsväg i närheten av Söderbysjön.


Här i närheten blev Svensson mördad

Kumpanen dyker inte upp på utsatt tid och chaufför Svensson börjar känna sig alltmer irriterad över att stå vid vägkanten och bara vänta. Den ena passageraren som heter Wiljander – svettig av nervositet- kliver ur bilen för att ”kolla läget” som det heter. Den andra passageraren, Bruno Poukka sitter kvar i baksätet och försöker behålla lugnet.

Det går en stund till och Svensson blir mer och mer nervös och irriterad av att det inte dyker upp någon så han säger till Poukka i baksätet att han vill åka därifrån. Det utvecklar sig till en dispyt mellan dessa båda då Poukka vill att Svensson stannar kvar.

I samma stund kommer Wiljander tillbaka från sin rekognosceringstur och ska till att hoppa in i bilen igen då han hör upprörda röster inifrån bilen. När han försöker öppna bildörren märker han att Svensson försöker hindra honom från att stiga in och han skriker till Poukka i baksätet ”skjut den satan”. Poukka har en revolver, laddad och klar, tar fram den och skjuter Svensson i huvudet med flera skott. Svensson dör troligtvis direkt och Poukka tar över bilen och de åker ner till själva sjön och dumpar liket. Sedan åker de tillbaks till mordstället, kör ner bilen i diket och försvinner. Troligtvis har de på något vis fått kontakt med sin kumpan eftersom de bara lämnar bilen.

Polisjakten

En omfattande jakt på förövarna inleds och på ett cafe någon tid senare erinrar sig ordningsman Hegander som jobbar som väktare på det välbesökta cafeet som forfarande ligger i korsningen Klara Norra Kyrkogata/ Bryggargatan att det brukar vara några skumma typer som ofta besöker cafeét.

Hegander var ofta i samspråk med dem och reagerade på en del underliga yttranden från dem. De verkade ha gott om pengar och vid ett tillfälle frågade Hegander dem var de fått alla pengar ifrån och fick till svar att ”samhället betalar”

Dessa skumma typer var Wiljander och Poukka.

Hegander fattade misstankar mot de två männen och fick reda på att den ene av dem (Poukka) köpt biljett för att resa till Göteborg. Poukka hade dessutom mumlat något om att ta sig till Amerika.

När Wiljander kom till cafeét nästa gång, kl 9 en kväll då cafeét höll på att stänga, denna gång tillsammans med en annan kamrat, gick Hegander ut bakvägen och fick en bekant att ringa polisen på Kungsholmen som omedelbart skickade två bilar med sex poliser i för att gripa dessa två herrar. De gav upp utan motstånd och när Wiljander gick förbi Hegander till en väntande polisbil yttrade han: ”hur kunde du göra mig detta”.

Omgående efter gripandet av Wiljander skickade polisen på Kungsholmen bud till Göteborg att Poukka skulle gripas omedelbart och efter ett par dagar var Poukka på väg till Stockholm för att rannsakas.


Poukka vid återkomsten till Stockholm

Under förhören ändrade Bruno Poukka sin redogörelse flera gånger men rätten fann att det stod utom allt tvivel att kulorna som dödade CH Svensson kom från en revolver som ägdes av Poukka…

Eftermälet

Bruno Poukka blev dömd till ?? års fängelse men blev benådad 1938 samtidigt som han gav ut en bok som handlar om de vidriga förhållandena på Långholmen, ”den gröna ön”…

Wiljander blev efter sitt vittnesmål utvisad till Finland.

En underlig sak är att ett biträde på ett cafée på Birger Jarsgatan uppgav i förhören att dagen före mordet Taxichaufför Svensson och Bruno Poukka plus vän hade suttit och samtalat lågmält vid ett bord och råkat höra från Poukka: ”du ska görat”…

Var möjligen denne Svensson också inblandad men ville inte vänta för länge eftersom en taxibil lätt uppmärksammas?

Källor:
svenskamord.se
Dalpilen 1925- 26
Research: taxiroy

Tipsa andra:
 • Skriv ut artikeln!
 • Facebook
 • Google
 • Maila artikeln!
 • RSS
 • Pusha
 • TwitThis

Relaterade inlägg

Etiketter:

En kommentar till “SVENSKA TAXIMORD 1925 FÖRSTA MORDET”

 1. Kennet (4 comments) skriver:

  Intressant med alla dessa mord på taxichaufförer, särskilt med tanke på hur många mord det varit det senaste året. Giftmordet i Stockholm, chauffören i Borlänge etc. Är det möjligtvis så att taxichaufför är ett av det mest riskfyllda jobb man kan ha i Sverige?

Lämna en kommentar

 • Bloggensstartsida

 • Omröstning

  Vilken är den viktigaste faktorn vid val av taxibolag?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Arkiv

 • Kategorier

 • Kommentarstoppen

 • Meta